WOOD • HOW IT'S MADE

Oud hout; wij zijn er gek op! Ook in onze winkel vind je hout terug in allerlei soorten en maten. Onze gehele winkelvloer bestaat uit oud Aziatisch dakbeschot, maar we werken ook graag met houten meubels.

PUUR NATUUR
Hout is een veelgebruikt materiaal bij onze meubels. We maken voornamelijk gebruik van gerecycled hout, dat afkomstig is van oude deuren en balken. Het is ‘levend’ materiaal met een geheel eigen karakter en mooie eigenschappen. ‘Untouched’ noemen de vakmensen het; onbehandeld in vrijwel originele staat. Waar voorheen de scharnieren in de deuren zaten, zitten nu gaten. Scheuren in de antieke deuren worden scheuren in het tafelblad en een deur die altijd vol in de regen heeft gestaan is anders van kleur dan een deur die meestal droog en/of in de zon heeft gestaan. Puur natuur, oud en doorleeft; daar werken wij het liefst mee.

UNIEK
Net als bij alle ‘levende’ materialen is ieder stuk hout, en daarmee dus ook ieder meubelstuk, uniek. Ook het massief hout en houtfineer in onze meubelseries hebben hun eigen karakter. Bij iedere houtsoort komen knoesten, nerven en kleurnuances steeds op verschillende wijze naar voren. Dat maakt elk meubel uniek en geeft het zijn natuurlijke charme. Afwijkingen ten opzichte van het model in de winkel kunnen en mogen voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een lade van de ene kast niet in een andere kast van hetzelfde model past. Elke lade wordt namelijk met de hand op maat gemaakt voor de daarvoor bestemde kast, een puur stukje vakwerk!

 


OLD ELMWOOD

Gerecycled Iepenhout, in het Engels Old Elm Wood, is één van onze meest gebruikte houtsoorten. Wij noemen dit ‘Driftwood’, wat letterlijk vertaald ‘Drijfhout’ betekent. Dit is voornamelijk omdat de uitstraling en kleurverschillen onderling doen vermoeden dat het aangespoeld hout is geweest. Van het hout van deze Noord-Amerikaanse Iep, dat door de natuur en dagelijks gebruik oud is geworden, werden vroeger voordeuren gemaakt. Deze voordeuren hergebruiken wij, zo’n 80 tot 120 jaar na dato, weer onbehandeld voor o.a. tafelbladen, kastdeuren en ladefronten. De meubels krijgen door het gebruik van dit oude hout een natuurlijke, verweerde uitstraling.

De gebruikte deuren worden schoongeborsteld en gespoeld en verzaagd tot de juiste maatvoering van het meubel. De afdrukken van scharnieren, sloten en deurkrukken zijn nog goed te zien en maken ieder tafelblad tot een ‘unique piece’. Puur natuur en echt oud. Het is dus niet mogelijk tafels op kleur uit te zoeken.